HTML

mugar

Friss topikok

Címkék

E14 üzleti vállalkozás ?

2013.08.27. 15:28 Juhász Ábel

Egy rövid spekuláció az ellenzék két legnagyobb pártjáról. Bizonyíték nincs, de a folyamatok alapján szerintem nem alaptalan a feltételezés.

Nézzük először az Együtt 14-et.  Nekem egyre inkább egy üzleti vállalkozásnak tűnik, aminek vezetőjének  és miniszterelnök jelöltnek felbérelték Bajnai Gordont. Politikai életében  nála nem először fordul elő ez a bérenc  szerep , szerintem miniszterelnökként és mostani tevékenységével is hatalmas károkat okozott az országnak.

Nézzük meg Bajnai Gordon t új szemszögből. Kicsit távolabbról kezdem, hogy jobban látható legyen működése. Gyurcsány minisztereként kezdte politikai pályáját.  Önálló kezdeményezésekkel nem vétette észre magát. Különösebb politikai ambíciók nélkül tevékenykedett. Egyik fő terület az uniós pénzek pályáztatása, szétosztása  nagyon lassan, bonyolultan ment. Tudom, most sem jobb a helyzet. Majd főnöke csúfos bukása után, vagy ötödik jelöltként lett miniszterelnök. Szerintem ő volt az  Oszkó Péterrel együtt, aki elvállalta azt a szerepet, hogy a választásokig, még egy évig hatalomban tartja a szocialistákat. Emlékezzünk vissza, hányan írták-mondták azt, az ország érdeke az előrehozott választás lenne. De a kormányzó pártoké, de nem csak az övék,  egyáltalán nem ez volt.

Akkor, ha Magyarország csődbe, vagy nagyon nehéz  gazdaság állapotba kerül, az könnyen magával ránthatta volna egész Közép-Európát, és az Uniónak a görög vagy olasz válságnál sokkal nagyobb csapást jelentett volna. Gondoljuk csak meg. Bekövetkezik az az összeomlás, aminek a szélén voltunk. Ez megrendíti a bizalmat a többi visegrádi országban, a nálunk, és az egész térségben igen aktív osztrák bankok ( Erste, Raiffeisen) is csőd szélére jutnak. Ez a még igen egészséges gazdaságú Ausztria számára is hatalmas gond lenne stb. Nem lehetetlen, hogy az MSZP és az osztrák politikusok együtt nyalták fényesre a brüsszeli eurokraták és a londoni, frankfurti bankárok cipőjét, hogy a magyar lakosok és a gazdálkodók  élete,  és vére árán is, de mentsenek meg bennünket. A másik oldalnak sem volt feltélenül érdeke a kormányváltás, hogyha az MSZP megígéri,  és meg is csinálja mindazt amit követelnek tőle.  Ezeknek a feltételeknek a teljesítésére szerződött Bajnai Gordon. Gondoljunk bele, hogy ő vagy Oszkó Péter  igazgatóként közvetlenül irányított 50-100 embert, havi ok milliós jövedelemmel . Ezt cserélik föl sok száz fős szervezetek irányításáért,  rengeteg támadásért, havi nettó kb. 2,5 milliós fizetéséért?  Pusztán az ország jobbítása miatt?

 Kormánya két jelentősebb törvénycsomagot alkotott.  Rögtön az elején azokat intézkedéseket fogadtatta el, amiket még Gyurcsány Ferencnek írt elő az IMF, de ő azokat nem volt hajlandó politikai jövője érdekében beterjeszteni.  Ezt „ találták meg az asztalfiókban”. A második a 2010-es költségvetés volt még szeptemberben, amiben azok a számok és intézkedések voltak, amiket szintén elvártak a hitelezők az esedékes  részletek folyósításáért.  Ezek a takarékossági intézkedések nagy veszteséget okoztak a cégeknek és alakosságnak. pl .13. havi nyugdíj és fizetés eltörlése. Az eredmény javította a költségvetést, de szerintem  a fő cél az volt , hogy bármi áron hatalomban tartsák az MSZP-t, hogy folytathassa harácsolását. Az egy évük alatt nem sokat tettek azért , hogy gyorsabb legyen a gazdasági talpra állása, megerősödjön a mezőgazdaság stb. Arra azért jutott idejük, hogy törvényben szabályozzák a cirkuszi állatok tartását. Ha valaki azt  mondja , hogy  csak egy évük volt, akkor gondoljunk bele, 1848-49 ben kb.  másfél éve volt a magyar kormánynak, és intézkedéseit a mai napig tanítják.

Mivel  Bajnait a politika és a hatalom nem érdekelte közel sem úgy érdekelte mint pl Gyurcsány Ferencet, vagy Orbán Viktort, vagy Vona Gábort, különösebb érzéke sincs hozzá, el is tűnt 2010 után a közéletből. Egészen addig, amíg  valakik fejében meg nem született az ötlet, dobjunk össze némi pénzt, csináljunk egy pártot, és Gordonból miniszterelnököt. A most a Közgép által besöpört milliárdokat mások is szívesen látnák a kasszájukban.  Így aztán,  hipp-hopp Bajnai Gordon visszatér .  Ugyan nem jó politikus , nincs kisugárzása, mint pl. Gyurcsány Ferencnek,  Orbán Viktornak , nem tud lelkesíteni, rengeteg támadási felülete van , de még ő az egyetlen megbízóinak az ellenzéki oldalon aki ismert  és mozgalmat lehet alapozni.

Az Együtt 14 elég sokat szerencsétlenkedett az elmúlt időszakban ( hasonlítsuk csak össze  a LMP sikeres megjelenésére). Mivel a befektetés akkor hozza az igazi hasznot, ha Bajnai Gordon miniszterelnök lesz, és nem korlátozott hatalmú helyettes, vagy miniszter. Ezért aztán hónapokig húzzák az időt az MSZP-vel való tárgyalások során, hogy valamiként elfogadtassák az ő listavezetőségét.  Megint nem az ország érdeke, és az összefogás a  lényeg, hanem a gazdák kőkemény anyagi érdeke.

Mindannyiunk érdeke az volna, ha végre eltűnne a politikából. Az MSZP-ről   egy következő bejegyzésben fogok írni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://embereink.blog.hu/api/trackback/id/tr145480570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása